Verenigde Vleugels

In mei 1999 verscheen, voor velen onverwacht, het eerste exemplaar van een nieuw tijdschrift dat volledig was gewijd aan de Nederlandse luchtvaarthistorie. Opgezet door een zestal organisaties die zich bezighouden met dit onderwerp met als doel het opzetten van een gezamenlijk blad voor al haar leden. Het blad is sinds die tijd fors gegroeid en telt nu inmiddels ruim 20 aangesloten organisaties met een totale oplage van 3500 exemplaren.

Zojuist verschenen: Uitgelicht uitgave 3!

Speciale aanbieding voor lezers van Verenigde Vleugels

Uitgelicht Fokker F28 Fellowship

zoektocht naar Europese samenwerking en nieuwe markten

door Arno Landewers
Begin jaren ’60 achtten zowel Fokker als het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling (NIV) het noodzakelijk voor het voortbestaan van Fokker om, na het succes van de Fokker F27 Friendship, een nieuw vliegtuigtype te ontwikkelen. Hierbij ging aanvankelijk de gedachte uit naar een vliegtuig ter grootte van de F27, voorzien van straalmotoren. Hoewel de straalmotor steeds efficiënter werd, bleek het toch noodzakelijk een wat groter vliegtuig te ontwikkelen, en hier kwam de F28 Fellowship uit voort.
Het ontwerp van de F28 werd (net als dat van de F27) zorgvuldig geoptimaliseerd voor hoog frequente operaties over korte afstanden, met nadruk op robuustheid, eenvoudig onderhoud en snelle grondafhandeling. Wegens de hoge ontwikkelingskosten moest Fokker risico-dragende partners zoeken in het buitenland. Na flinke vertragingen door de grote complexiteit rond financiering en technische zaken kon in mei 1967 het prototype van de F28 de eerste vlucht maken. Vrijwel direct na aflevering van de eerste machines werd gestart met ontwikkeling van een verlengde versie van de F28, de Mark 2000, en een versie met verlengde vleugels voor operaties vanaf korte banen, die uiteindelijk resulteerde in de meest populaire versie van de F28, de Mark 4000.

BESTELLEN

In dit nummer:

Sterrenparade: Vickers Supermarine Sea Otter

50 jaar Transavia

Verder in dit nummer: De eerste vlucht van de Fokker F28 Fellowship // Vliegtuigbotsing boven Haarlem // 50 jaar Transavia // 100 jaar Schiphol // De Beechcraft D18S van de KluHV // Het Japanse Air Self Defense Force Museum